Geschiedenis van Lyme borrelliose - Praktijk Hp Beaumont

Ga naar de inhoud

Geschiedenis van Lyme borrelliose

Borreliose / ziekte van lyme
Geschiedenis van Lyme borrelliose:

Teken, dragers van borreliose

De ziekte van Lyme is in 1975 voor het eerst erkend in de Verenigde Staten, na een uitbraak van juveniele reumatoïde artritis in de buurt van de stad “Lyme”, Connecticut. De landelijke ligging van de "Lyme arthritis" - door het uitbreken van ziekten in de zomer - wees erop dat de overdracht werd uitgevoerd door teken. In 1981 werd de kiem van de Lymeziekte ontdekt door Willy Burgdorfer, een Zwitserse onderzoeker en specialist in borreliose.

Burgdorfer geïsoleerde de tot het geslacht Borrelia bijbehorende spirocheten (spiraalvormige bacteriën), die in de darmen van de schildteek leven. Vanwege het grote aantal symptomen, Bijv. hartritme stoornissen, geheugenstoornissen, chronische vermoeidheid, enz. werd de ziekte omgedoopt tot de " Lyme-disease" (ziekte van Lyme).

Het genus Borrelia burgdorferi (= Borellia sensu stricto) wordt in verband gebracht met de Borrelia stammen, die in de 1950's geëxperimenteerd werden in het dierlaboratorium op het eiland Plum Island. Hier werd u. a. geëxperimenteerd met-bacteriën besmette teken, die als biologische wapen dienen te worden gebruikt. Plum Island ligt op slechts 9 mijl van Lyme. Wetenschappers in de VS suggereren dat het pathogeen door trekvogels en migrerende bewegingen van wilde dieren naar het vasteland is overgegaan. De eerste ziektebeeld vond plaats bij de haven, de veerverbinding naar Plum Island. Het laboratorium op het eiland is nu niet meer In gebruik.

Ziekten met erythema migrans en acrodermatitis chronica atrophicans (Pergamenthuid) bestaan al enkele honderden jaren. Momenteel zijn ongeveer 30 soorten Borrelia bekend, die in 1907 na de Franse Bacterioloog Amédée Borell benoem werden. De verscheidenheid van de symptomen en de ziekteverwekker blijft bestaan, maar hebben zich blijkbaar in de jaren zeventig ontwikkeld. De ziekte van Lyme is de meest voorkomende chronische bacteriële infectie in Europa en vanwege hun diversiteit van symptoom word er vaak een verkeerde diagnose gesteld en bijgevolg zelfs fundamenteel verkeerd behandeld.


   

Terug naar de inhoud