Borreliose - Co-infecties - Praktijk Hp Beaumont

Ga naar de inhoud

Borreliose - Co-infecties

Borreliose / ziekte van lyme
Borreliose - Co-infecties:

Het feit dat borreliose kan verspreiden in een gastheer is te danken aan de samenwerking van verschillende pathogenen. In het volgende worden ziekteverwekker gepresenteerd die parallel actief zijn aan de borreliose. Deze compliceren de behandeling van borreliose door hun symptomen, waardoor de therapie van borreliose steeds complexer wordt en daarom een ervaren therapeut nodig hebben.

Niet alleen de Borrelia bacterie hoeft verantwoordelijk te zijn voor de klachten. Teken kunnen ook besmet zijn met andere bacteriën, die de zogenaamde co-infecties veroorzaken en waarvan de symptomen vaak overlap vertonen met die van de ziekte van Lyme. De onbekendheid van het gelijktijdig met borreliose bestaan van deze co-infecties is groot. De meest voorkomende co-infecties zijn: Bartonellose, Ehrlichiose, Babesiose, Rickettsiose en de door Mycoplasma’s veroorzaakte ziekten.

Mycoplasma:
Het mycoplasma zijn de kleinste, zelfstandig reproduceerbare bacteriën. Zij hebben voor hen groei het door de gastheer beschikbaar gestelde cholesterol, evenals de Amino- en vetzuren nodig. De gastheer word chronisch ziek. Het door mycoplasma veroorzaakt ziektepatroon is vergelijkbaar met die van borreliose. Deze omvatten vermoeidheid en uitputting.

Schimmelinfectie door Candida:
De darmflora bevat gistzwammen voor de spijsvertering. Normaal gesproken is er een balans tussen de darmmicro-organismen en het immuunsysteem. Als een schimmel overgroei plaatsvind zoals schimmelinfecties in de mond, keel en slokdarm - verzwakt de schimmel het immuunsysteem. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een te veel suikergebruik tijdens een antibiotica behandeling. 85% van de mensen dragen de Candida-schimmel overmatig in zich.

Worm en parasietenbesmetting:
Men kan zich gemakkelijk met wormen infecteren, Bijvoorbeeld door onzuivere zuivel, groente-, vis- of vleesproducten. Katten en honden kunnen ook gevaarlijke soorten wormen door te geven. Regelmatige wormkuren worden daarom aanbevolen voor huisdieren. Als de wormen geneutraliseerd worden in het menselijk organisme, wordt de behandeling succes van borreliose vaak verbeterd.

Chlamydia:
De infectie door chlamydia veroorzaakt soortgelijke symptomen, zoals de borreliose infectie. Daarom worden ze vaak niet herkend als een co-infectie en dan ook niet behandeld. Men krijgt pijn in pezen, zenuwpijn, en pijnen in verschillende gewrichten. Oogontsteking en blaasbranden kunnen ook optreden. De chlamydia zijn de kleinste bekende bacteriën en kunnen zowel seksueel als door smeringsinfectie worden overgedragen. Als een ongemerkte kiem leiden ze tot de steriliteit van de vrouw. Zij nemen hun energievoorziening van de Adrenalintriphosphat (ATP) van de gastheer en zijn geassocieerd met meer dan 80% frequentie samen met borreliose. Chlamydia pneumoniae wordt overgedragen door druppel infectie - Bijvoorbeeld hoesten - van mens tot mens en leidt tot:
 • Sterke roodheid van de oog aderen
 • Lichtgevoeligheid
 • Slechte zicht
 • Droge slijmvliezen
 • Frequent rochelen
 • Terugkerende keelpijn
 • Aanhoudende hoest
 • Spanning in het borstgebied
 • Bronchiale ontsteking

Chlamydia trachomatis leidt vaak tot:
 • Urinebuisontstekingen
 • Ontstekingen van de baarmoederhals
 • Gewrichtspijnen in de vingers en tenen
 • Hartsteken en overmatige hartkloppingen
 • Prikkelbare blaas
 • Onvruchtbaarheid
 • Blaas- en nierontsteking

Yersinia:
3 van de 11 soorten voegen mensen schade toe. Een van hen is de oorzaak van de pest. Ze komen vaak bij varkens voor, van waar de overdracht plaats vindt aan de mensen. Hun infectie leidt vaak tot gewrichtspijn, die complementair is met de atretische gewrichtspijn van borreliose.

Tanden en vullingen kunstgebitten:

Ontstekingen in de mondholte en onverdraagzaamheid voor kunstgebitten materiaal vormen een zware last op het immuunsysteem. Bijvoorbeeld, schadelijke kiemen kunnen vanuit de mondholte via het bloedstroom het organisme binnendringen en, o. a. hart, vaat aandoeningen en reuma veroorzaken. De bacterie veroorzaakte ontsteking van de tandbevestigingsapparaat (periodontitis), evenals dode en wortel behandelde tanden dragen bij tot de immuunsysteemverzwakking.

Een tand sterft wanneer de binnenkant door bacteriën wordt besmet en ontsteekt. Vaak wordt de dode tand in de mondholte bewaard en behandeld met tandheelkunde. Als de reiniging van de tand en de wortel niet grondig genoeg is, blijven vaak bacteriën achter. Zelfs als de dode tanden goed worden verwerkt, vormen ze een last op het immuunsysteem en kunnen ze allergieën en ongemak veroorzaken in de kaakholtes en in de blaas.

Zelfs hoogwaardige kunstgebitten gemaakt van metaal-, goud-, platina- of palladium geven in de loop van de tijd metaalionen af, die via de darm de gehele organisme binnendringen en daar opgeslagen worden. Omdat het immuunsysteem actief tegen metaalionen werkt, kunnen immuunreacties optreden. Het wordt als metalen vergiftiging beschouwd wanneer de hoeveelheid metaal in het speeksel de toxicologische grenswaarden overschrijdt.

De belasting van het immuunsysteem wordt ook veroorzaakt door de behandeling van tanden met amalgaam. Het werd vele decennia als onschadelijk beschouwd, hoewel het basismateriaal kwik is. Het giftige kwik wordt door de jaren heen afgegeven vanaf de amalgaamvulling of elektrolytisch vrijgegeven van de tanden. Een deel van het vrijgekomen kwik wordt uitgescheiden van het lichaam, het andere deel wordt in de organen en de hersenen gedeponeerd. Dit leidt over de tijd tot geleidelijke vergiftiging en schade aan het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Directe negatieve invloed op het organisme heeft het, als naast amalgaam ook nog andere metalen in de tanden worden/zijn verwerkt. De verschillende metalen maken  volgens hun plaatsing in het periodieke systeem van de elementen verbindingen - ionenuitwisseling. Dit wordt gedaan door elektronen van het hoogwaardige materiaal naar het minderwaardige materiaal af te geven. Het speeksel vormt de elektrische geleider voor dit elektrontransport. Er is een zwakke stroomflow in de mondholte van de getroffen persoon. Omdat elke individuele tand via een zenuwbanen verbonden is met een orgaan, werkt deze stroom op het orgaan en beïnvloedt het duurzaam. De gevolgen zijn niet alleen het constante ongemak maar ook de lichamelijke energiegebrek.


   

Terug naar de inhoud