Borreliose - stadia - Praktijk Hp Beaumont

Ga naar de inhoud

Borreliose - stadia

Borreliose / ziekte van lyme
Borreliose (Ziekte van Lyme) stadia:

Klassieke geneeskundige indeling van Lyme-borreliose fasen:

Volgens de klassieke geneeskunde wordt borreliose vaak in drie fasen verdeeld:
 • Vroege fase / infectie
 • Tussenfase
 • Eindstadium / chronisch ziek / neuroborreliose  

Deze drie fasen kunnen volgens mijn ervaring echter niet duidelijk onderscheiden worden. Zo is het mogelijk dat een fase in het klassieke systeem tot de tussenfase behoort, maar bestaat al jaren, dus eigenlijk chronisch is.

Fase I: Vroege fase Lyme-borreliose:
Het vroege symptoom erythema migrans: Erythema migrans is een zich langzaam verspreidend roodachtige ring die zich uitstrekt van de prikplaats in een ronde vorm. In zijn middelpunt verbleekt het rode, zodat alleen de ring roodachtig is. De erythema migrans telt tot de eerste fase van de borreliose. De aangetaste huid is pijnloos, er komt van tijd tot tijd jeuk of steken voor.

Fase II / tussenfase:
Na een paar weken infectie treden de eerste pijnen in vlagen op. Voornamelijk in de gewrichten als spierpijn, tandpijn, gezichtsverlamming of ontsteking van de hersenvliesontsteking. De symptomen kunnen dan voor weken of maanden niet meer optreden, zodat de patiënt helemaal gezond voelt, tot de volgende vlaag begint. Vaak treed een verhoogde lichaamstemperatuur van het gastheerorganisme op zonder de gebruikelijke andere symptomen van griep. De koortsfases kunnen regelmatig terug komen. De getroffen personen voelen hun verhoogde vatbaarheid voor ziekten. Zij lijden voortdurend aan andere, steeds veranderende ziekteklachten. Begeleid door vermoeidheid en slapheid ondanks goed voor zichzelf te zorgen en zonder fysieke spanning.

Stadium III / chronische persisterende Lyme-borreliose:
De chronische fase wordt gekenmerkt door het feit dat de symptomen geleidelijk stijgen met de tijd of plotseling terugkomen, zelfs na jaren. De symptomen van de chronische fase komen overeen met die van de tussenfase, maar met het verschil dat de borreliose al langer in het organisme voorkomt en schade veroorzaakt - ook op organen. De symptomen zijn cyclisch. De essentiële kenmerken zijn het feit dat de betrokkene meerdere klachten tegelijkertijd heeft of klaagt dat hij niet na zijn laatste ziekte zoals gebruikelijk is hersteld.

Volgens mijn ervaring kunnen deze drie fasen echter niet duidelijk onderscheiden worden. Zo is het mogelijk dat een fase in het klassieke systeem tot de tussenfase behoort, maar bestaat al jaren, dus eigenlijk chronisch is.

Neuroborreliose:
Neuroborreliose is de infectie van het centrale zenuwstelsel met borrelia. Neuroborreliose is te vinden in de tussenstadium - na de vroege symptomen - evenals in de chronische fase die al jaren aan de gang is. Acute of chronische neuroborreliose betekent de verandering of beschadiging van het zenuwstelsel. Naast de vele fysieke symptomen en beperkingen kan de Neuroborreliose de aangetaste persoon ook in zijn psyché, in zijn gedachten en dus in zijn persoonlijkheid, in zijn perceptie en in zijn zelfbeleving nadelig beïnvloeden.

Het leidt tot de functionele verstoring van de cerebrale zenuwen, die zich manifesteert in een halfzijdige gezichtsverlamming - vaak bij kinderen. De aangetaste persoon lijdt aan typische veranderende symptomen, evenals neurologische symptomen en vegetatieve aandoeningen. Zij kan bijvoorbeeld niet meer de aangetaste gezichtshemisfeer controleren of het ooglid niet meer sluiten, een hoek van de mond hangt. Afhankelijk van welke zenuw is aangetast, ontstaan verschillende symptomen en falen.

Zeer vaak wordt het korte tijd geheugen beïnvloed door Neuroborreliose. Het is niet mogelijk om een net gelezen tekst te verwerken, of het is niet meer mogelijk om normaal gebruikelijke woorden te vinden tijdens het formuleren.

Psychologische veranderingen vinden plaats:
 • Angst tijdens normale dagelijkse situaties
 • Agressie of lusteloosheid - bijvoorbeeld aan hobby's en vrienden
 • Problemen met het geheugen; vooral korte tijd en naamgeheugen
 • Stemmingswisselingen
 • Psychische aandoeningen
 • Verhoogde prikkelbaarheid tot onbeheerste agressie
 • Irritatie en stressintolerantie
 • Angststoornissen
 • Dwang stoornissen

In de loop van de chronische ontsteking van hersengebieden kunnen epileptische aanvallen optreden die voornamelijk kinderen overkomen. De aanvallen zijn verschillend sterk en variëren van het trekken van enkele spiergroepen tot krampen van de armen en benen, mogelijk in combinatie met bewusteloosheid.

Ontsteking van de hersenvliezen door borreliose wordt geassocieerd met nekpijnen, die uitstralen naar de schoudergebieden. Verlammingssymptomen zijn typisch bij geavanceerde borreliose, maar ze manifesteren zich niet alleen als een halve gezichtsverlamming ze kunnen  ook optreden als:
 • Stembanddeelverlamming (veranderde stem)
 • Moeilijkheid met de spraak (tongverlamming)
 • Doorslikstoornissen (gehemelteaantasting)
 • Scheel zien (Oogspieren)

Als de ziekte door een specialistische therapeut wordt behandeld, wordt de mentale en emotionele conditie van de aangetaste persoon verbeterd. Het immuunsysteem moet dan niet alleen worden ondersteund voor de verdediging tegen borreliose, maar ook voor de verdediging tegen de co-infecties.


   

Terug naar de inhoud